Петата върна от COVID-19 продължава да отстъпва. Заболеваемостта в Пловдивска област на 14-дневна база вече е 1 010 на 100 000 души. Очаква се утре област да излезе от опасната лилава зона, тъй като заболелите ще паднат под 1000 на 100 000.

Добри новини отчита и картата на епидемичната обстановка по региони. Три от кръстерите вече са жълтия Етап 2. Това са Южният централен регион, в който попада Пловдив, Северният централен и Западният регион. Прогнозата е, че до 5 дни и другите два региона ще се оцветят в жълто.

Припомняме, че от понеделник учениците от Пловдив и областта възстановяват присъственото си обучение. Директори, педагогически и непедагогически персонала вече са създали необходимата организация. На този етап все още не се допускат единствено провеждането на заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

В същото време обаче и ваксинациите са намалели драстично. За изминалото денонощие у нас са поставени 1 568 дози. В Пловдивска област желаещите да се имунизират са били едва 160.