Днес отбелязваме световния ден на пощите по случай годишнината от основаването на Световния пощенски съюз през 1874 година в Берн, Швейцария. Традиционно всяка година от 1969 насам на тази дата се връщаме към началото на глобалната комуникационна революция, въвела ни в света на писменото общуване, което не познава граници. Хора по цял свят, на хиляди километри разстояние, могат да обменят мислите си, да споделят чувствата си, да получат "вест" един от друг. 

За днешния свят на информационното мрежово общество, пощенската услуга е загубила своя блясък. Първо мастилената комуникация върху къс хартия бе изместена от телефоните във всичките им етапи на развитие, а сетне интернет промени света. Мейли, чатове, лайв видео връзка и т.н. - в ежедневието си вече никой не прибягва до официалните писма на хартия, които са съхранили себе си само в правно-институционалната сфера /въпреки че и там дигитализацията е настъпила със страшна сила/.

И логично - ако пощата преди години е била наравно с кръчмата и кметството, то днес сградите са лишени от своя живот и са паметник на една отживяла комуникация. Трансформацията бележи разпад - на услуги, сграден фонд и социална функция, а в Пловдив - това е повече от очевидно. 

Години наред Централна поща в сърцето на града тъне в разруха. Хората в нея започнаха да намаляват, а на тяхно място се настаниха... дъждове и ветрове. 

Мониторингът на медийните хроники за последните 5-6 години на тема "Централна поща в Пловдив" е главозамайващ или по-скоро причиняващ главоболие. Сградата символ на площад "Централен" се наводнява, прозорците ѝ са изпочупени, стените ѝ олющени:

Централна поща се разпада СНИМКИФасадата на соцсградата се руши, всеки ден падат парчета от облицовката

24 часа след бурята: В Централна поща-Пловдив още вали! СНИМКИ Водата се стича по стените на сградата

Централна поща в Пловдив в окаяно състояние СНИМКИРазпадащата се соц сграда се руши и отвътре

Възмутен пловдивчанин: В Централна поща времето е спряло, още са в 80-теЮрист негодува от обслужването в пощата, зевзек описа работния цикъл на чиновника на гишето

Години подред се предприемат спасителни действия на парче, когато влошаването заплашва да евакуира сградата. Има само една статия, която дава надежда. За съжаление тя е свързана с един безнадеждно и безвъзвратно изгубен хоризонт - португалският проект за площада, който потъна в забвение. Става дума за идейния план на "Фора", в който се предвиждаше пощата да бъде превърната в музей.

Археологическите находки в подземните ѝ части да бъдат експонирани в галерии със стъкла, а катакомбите да бъдат свързани с подземните тунели на Римския форум.

Така звучаха предложенията, които захласнаха градската управа, откъдето също решиха да се включат в пълното преобразяване на зданието. Беше подготвена сделка за закупуване на част от държавния дял. Към момента 40% от пощата принадлежат на "Български пощи", но останалите 60% се делят между голям телеком и още няколко частни фирми. Сделката обаче никога не се състоя. И така вече почти 4 години без план и посока. 

Днес пощата продължава да бъде в окаяно състояние. Репортер на TrafficNews.bg видя, че са затворили за ремонт един от салоните за прием и предаване на малки пакети и пратки. Реновирането там бе отново по схема "последен изход", тъй като помещенията се рушаха. Временно службата е изместена в бившия салон за изплащане на пенсии. 

Кога обаче ще се стигне до генерален цялостен ремонт, който да охване както интериора, така и конструктивната устойчивост на сградата, и разбира се фасадата... остава напълно непрогнозируемо. Няма да бъде за председателстването на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019. Няма зданието да бъде и музей. Дано поне оцелее. 

Честит Международен ден на пощите. 

Ето какво готвиха преди 4 години:

Как ще изглежда Централна поща след реконструкцията?Финансирането на проектите се осъществява чрез т.нар. фондове за градско развитие

Последните идеи за сградата:

Нова идея - вдигат пловдивската опера върху Централна поща, дирят и проект на 30 години„Дом за Пловдивската опера” представи концепцията си за бъдещата сграда върху Партийния дом