От дъждовете и силния вятър част от кирпичена къща в старозагорското село Кравино, община Опан, рухна и едва не уби 83-годишната си стопанка Станка Иванова. Поддала една от стените, паднала и част от покрива. Останалото от постройката се крепяло на магия. За произшествието съобщи днес кметът на общината Генчо Колев.

Жената е вдовица, преди време починал и единственият й син, а внукът й със семейството си живее в чужбина. Падналата къща е единственото жилище на самотната жена, чиято пенсия била към 300 лева, съобщава 24 часа. Засега тя живее в оцeляла като по чудо стаичка, която всеки момент може също да рухне. Баба Станка обаче не искала да се мести никъде, предпочитала да умре. Плаче и моли за помощ домът й да бъде ремонтиран. Тепърва щяло да стане ясно дали състоянието му изобщо позволява ремонт, а и общината няма възможност да възстанови къщата.

В Кравино живеят около 80 човека, предимно възрастни, които няма как да помогнат. Общинският съвет в Опан вероятно ще отпусне еднократна помощ на бабата, но дотам. Общината не разполага със свободни жилища и кметът Генчо Колев се чуди откъде да намери фургон, в който Станка Иванова да остане поне на първо време. Минимална била и възможността тя да бъде настанена в социален дом - в подобни заведения за възростни местата все не достигат, а и формалностите покрай оформянето на документите отнемат доста време.

Заради всичко това Генчо Колев е потърсил помощ за баба Станка чрез социалните мрежи. Засега била откликнала само жена от Норвегия, която написала, че има желание и условия да приюти изпадналата в беда жена толкова време, колкото е необходимо.

С тази снимка на част от рухналата къща на баба Станка Иванова кметът на общината Генчо Колев е илюстрирал своя призив за помощ във Фейсбук. СНИМКА: Архив