Община Пловдив е пуснала запитване до Управляващия орган на ОП „Околна среда” дали е възможно да възобнови дейностите по Водния цикъл на града. Работата по първите два лота на проекта бяха дадени на 4 март, а на 13 март бяха спрени заради въвеждането на извънредното положение. Спирането бе с диапазон от един месец, но вчера депутатите удължиха извънредното положение до 13 май.

„Чакаме отговор от Управляващия орган, тъй като все пак се намиране в извънредна ситуация. Ако те разрешат да подновим дейностите, ще направим нов линеен график на улиците. Идеята е да се работи там, където ще бъдат засегнати най-малък брой жители без вода – предимно къщи и то за няколко часа”, заяви зам.-кметът Пламен Райчев. Освен въпрос за възможността за подновяването на работата, въпрос е бил отправен и за това дали ще се удължи срокът за изпълнение на проекта, предвид новите обстоятелства.

Припомняме, че в момента в процес на изпълнение са  два лота за 16,5 млн. лева, с които ще се разкопаят 40 улици в район „Северен”.  Подготвя се и третият лот, който включва големите водопроводи на бул. „Дунав”  и Брезовско шосе. Поръчката бе прекратена преди два месеца с мотива, че част от елементите на мрежата са завишени, като новата поръчка е със 7 млн. лева по-малко – 18 млн. лева.

Общо ще бъдат подменени 12,5 км  водопреносна мрежа и 13 км канализационна.  Срокът за изпълнение е 500 дни.

Улиците, по които ще се работи се намират на юг от бул. "България", на север от бул. "Марица", на изток от бул. "Васил Априлов" и на запад от бул. "Победа":

ул. „Порто Лагос” от бул. „Васил Априлов” до ул. „Въча” ул. „Златна Панега” от ул. „Порто Лагос” до междублоково пространство ул. „Тимок” от бул. „Марица-север” до ул. „Сава Муткуров” ул. „Гюро Михайлов” от ул. „Порто Лагос” до ул. „полк. Сава Муткуров” ул. „Луда Яна” от бул. „Марица-север” до ул. „полк. Сава Муткуров” ул. „Въча” от ул. „Луда Яна” до ул. „Победа” ул. „Добротич” от ул. „Победа” до парк „Ленинград” ул. „Драгота ” от ул. „Победа” до парк „Ленинград” ул. „Стефан Ботев” от ул. „Победа” до парк „Ленинград” ул. „Самара” от ул. „Победа” до ул. „Стефан Ботев” бул. „Васил Априлов” участък от ул. „Сава Муткуров” - 146 м на север ул. „Сърнена Гора” от ул. „Златна Панега” до парк „Ленинград”.

 Другият участък са улиците, намиращи се на север от бул. „България”,на юг от бул. „Дунав”, на запад от бул. „Васил Априлов”: ул. „Факел” и ул. „Петър Шилев” от бул. „България” до бул. „Васил Априлов” ул. „Ладога” от ул. „Ген.Кутузов” до ул. „Петрохан” ул. „Петрохан” от ул. „Ладога” до ул. „Пенчо Дворянов” ул. „Ген. Кутузов” от ул. „Факел” до ул. „Пенчо Дворянов” ул. „Атанас Канарев” от бул. „България” до ул. „Тиса” ул. „Русалка” от ул. „Петрохан” до ул. „Средна Гора” ул. „Орлова” от ул. „Петрохан” до ул. „Средна Гора”.