45-годишният бургаски бизнесмен Иван Нончев е поръчал унищожаването на защитените дюни до къмпинг Смокиня, съобщи БНР. Мъжът е собственик на фирма "Тарс Нончев ПРО", чиято дейност е продажба на части за товарни автомобили, и има каравана на къмпинга. 

Освен него в следствения арест са задържани и двамата багеристи, които са заравнили терена. Единият от тях - Манол, е племеник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов, а другият се казва Васил Георгиев.

Пред разследващите двамата багеристи са казали, че са получили 1000 лева от Нончев и точни указания какво да направят с дюните. Бизнесменът обаче отрича да познава Пазвантов и Георгиев, както и да е говорил с тях.

До края на деня се очаква на задържаните да бъдат повдигнати обвинения за увреждането на защитени територии, което се санкционира с глоба от 2 до 10 000 лева или лишаване от свобода до 3 години.

Арести заради разрушени дюни на СмокиняТова съобщи говорителят на главния прокурор

Сигналът за унищожаването на дюните е внесен преди 2 дни от концесионерите на плажа.

"До унищожаването на природните забеежителности се е стигнало, защото на къмпинга е премахнат пропускателния режим, убеден е един от собствениците там Леонид Пилеов.

"Един комшия от по-нататък поиска оттук да минава. Разрешиха му и порталът сега е разграден, а преди беше заключен. Може да влезе и танк", заяви той.