Нашествието на кърлежи в Пловдив продължава, а четирима души под тепетата са развили изключително опасни заболявания. От РЗИ – Пловдив отчитат, че за последната седмица 6 души са били ухапани от насекоми в областта, като трима от тях са в града.

Далеч по-тревожното е, че в Пловдив са регистрирани 1 случай  на марсилска треска, както и три на лаймска болест. Именно кърлежите са основния преносител на двете заболявания. Те са изключително опасни, като могат да стигнат и до фатален край.

Дъждовете и слабата организация на общинското предприятие доведе до бум на кърлежите в целия град, като такива се забелязват и по градските паркове.  От ОП „Дезинфекционна станция“ пръскат два пъти в годината планово срещу кърлежи, и единствено по сигнал през останалото време.

Напаст! Пловдивчанин махна близо 30 кърлежа от кучето си след разходка в градски паркДъждовете и слабата координация между общинските звена превърнаха Пловдив в джунгла

Как се маха кърлеж?

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно.

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата.

Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла. Най- добре е в случай на ухапване да потърсите лекарска помощ. 

Как да разпознаете ухапванията от различни насекомиБуболечките са навсякъде