Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Това гласува парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното бе през 2011 г.

"Предстоящото броене е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас, което се провежда на всеки 10 години", посочи на брифинт в НС председателят на НСИ Сергей Цветарски.

За втори път преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8:00 часа на 1 февруари до 20:00 часа на 15 февруари.

При преброяването няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус, според закона.

Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание.

"Относно пола, ще се посочва само биологичният", поясни Цветарски.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на новата е-платформа за преброяването.