В политиката популизмът стигна до там, че всички се надпреварват непрекъснато да говорят за безплатни неща. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Петия бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалнците в България (КРИБ).

После заяви, че за комунистите няма по-добро от чуждите пари, визирайки опозицията от БСП. "И ние, за съжаление, останахме единствените, които продължаваме да се съпротивляваме срещу думата "безплатно". В политиката популизмът стигна до там, че всеки се надпреварва да говори за безплатни неща непрекъснато - дори и една либерална дясна партия като ДПС.

Безплатни неща няма в живота. Безплатното за едни означава по-високи данъци за тези, които работят", посочи премиер. Той заяви, че инвестициите и стабилността, които посочват всички световни кредитни агенции, са защото правителството държи прогнозируеми данъци. "И ще ги държим до края", увери Борисов.

От думите му стана ясно, че ГЕРБ няма да пипа данъците, защото те са най-добрата среда, която може България да си позволи. "На финала сме за чакалнята на еврозоната - това е добре, защото ще спре изкушението на банките от лошите кредити и ще се гарантира сигурността на инвестициите. Да не говорим, че сме в общото европейско семейство.

В противен случай, който не иска - има Европа и на втора скорост. Ние не искаме да оставяме България във втората скорост. Защото големите и силни държави казват, че еврото е това, което ги държи единни", коментира Борисов.

 "Много впечатлен съм от обиколките по заводите - мога да кажа, че България пак се завърна като една индустриална държава - както е била преди 1945 г. Където минете - завод до завод. И в голямата си част всичко заминава за износ и това държи БВП висок", похвали се Борисов.
Той обясни, че държавата ще продължава да подкрепя и малкия, и средния и едрия бизнес. Борисов посочи, че с финансовия министър Владислав Горанов са се договорили да се отпуснат пари за колкото е нужно детски градини и ясли, за да може жените да работят и да бъдат равнопоставени. "Колкото градини и ясли липсват в България, ще отделим ако трябва и 100, 200, 500 млрд. лв. ако трябва, и ще ги построим. Защото има смисъл", каза още той.

Специалната награда на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за цялостен принос за развитието на икономиката в България получи проф. Цоло Вутов. 

Победител в категория „Качество“ стана "МТГ Делфин". Премиерът Бойко Борисов връчи отличието на Светлин Стоянов, изпълнителен директор на компанията. "Монбат" беше отличена с втора награда в категорията, като беше получена от Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор на компанията.

В категория "Растеж" бяха връчени 2 големи награди поради равния брой точки, събрани при гласуването. Едната беше връчена от вицепремиера Марияна Николова на Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на "Агрион Инвест". "Биовет" получиха другата голяма награда. Връчи я министърът на икономиката Емил Караниколов на Ангел Желязков, изпълнителен директор на "Биовет".

"Виваком" стана победител в категория "Иновации". Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на компанията, получи приза от вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Втората награда беше за "СИН Карс Интернешънъл", като наградата бе връчена на инж. Росен Даскалов, собственик и управител на компанията.

За доброто настроение се погрижиха квартет Destiny, Ку-ку бенд и певицата Нели Петкова. За гостите имаше изненада - участието на Краси Радков, който изтегли печелившите номера от томбола.

Водещи на Петия годишен бал на КРИБ бяха Стефан А. Щерев и Станислава Ганчева.