Така съм обучен, че като се произнесе висш съдия да се съгласявам. Така премиерът Бойко Борисов коментира думите на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който вчера призова вътрешният министър Младен Маринов незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд и да освободи австралиеца Джок Полфрийман от затвора за мигранти в Бусманци.

Полфрийман бе предсрочно освободен от съда, където излежаваше присъда за убийството на Андрей Монов. по върнатото от прокуратурата дело за предсрочното му.

Панов призова и съдиите от ВКС при които е делото да побързат с решението си „защото ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека”.

„В момента знаете, че има процедура по искане на адвоката на Джок Полфрийман да бъде освободен от Бусманци и да бъде настанен на външен адрес.Процедурата е във ход, трябва да се спазят определени изисквания да се случи това нещо, очаквам доклад от Дирекция „Миграция”, дали всичко тези изисквания са изпълнени. Когато бъдат изпълнени ще спазим процедурата”, добави и вътрешният министър Младен Маринов.

Двамата с Борисов бяха на среща с президента Румен Радев за да го информират за провелия се по рано днес Съвет по сигурността за ситуацията в Сирия.