Премиерът Бойко Борисов обеща 10% увеличение на заплатите на пожарникарите догодина, както и ново и модерно оборудване. Това става по време на посещението му в обновената сграда на огнеборците в квартал "Аспарухово" на Варна, ден след като служители на Пожарната служба излязоха на протест с полицаи заради ниското заплащане на нощния труд.

"Българските пожарникари са герои, заслужават много уважение. В работата си залагат живота си. Когато спят, цялата държава е щастлива", каза Борисов. Той изтъкна пред служителите, че се предвижда 10% увеличение на заплатите в новия бюджет и уточни, че държавата продължава да осигурява най-добрата техника за работещите в пожарните служби.

"Искам всичко да стане веднага", добави премиерът Борисов и отбеляза стремежа на правителството да отговори на нуждите на всички сектори в държавата, като открои медицинските сестри, военните, полицаите, инфраструктурата, детските градини. „За варненци АМ „Хемус“ е основата на всичко“, категоричен беше министър-председателят.

През 2018 година са извършени ремонтни дейности на 44 сгради в териториалните звена в страната на стойност 1 377 385 лв. Със средства от оперативна програма „Околна среда“ и „Регионално развитие“ са доставени 634 броя нови пожарни автомобили и транспортни средства, 32 броя автоматични стълби, 12 броя хидромоторни помпи, 22 броя спасителни автомобили, 47 броя инженерна техника. Извършени са доставки на централно ниво на 8400 комплекта лични предпазни средства, топлозащитни облекла и костюми за работа в химически замърсена среда и 935 дихателни апарати и лицеви маски.

Борисов се срещна и с пожарникари и полицаи в морската столица, където вчера имаше протест на служители на МВР срещу лошите условия на труд и ниското заплащане на нощния труд.