Пълният локдаун е недопустим и не желая в България да стигаме до него, заяви премиерът Бойко Борисов след участието си в Европейския съвет. Премиерът призова да се спазват вече приетите мерки за борба срещу К-19, за да не е необходимо въвеждането на вечерни часове.

"Категорично съм против пълното затваряне. Ако се пазим, няма да се налага да има забрани", добави той.  Нека да няма нужда да се затваряме фитнесите и фризьорските салони, да се затварят ресторанти. Трябва да се самоконтролираме, каза още Борисов. 

"Виждате какво става по света. Защо трябва да налагаме ограничения, за да се пазим и да не умират хора и да не задръстени болниците. По-малко празненства и струпване на хора. Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим.

Колапсът на европейските финанси е виден, България все още е добре и нашите меки мерки да работи икономиката и парите за бизнеса, дават ефект. Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността за ДДС на ресторантите да е 9% и за храната по къщите", каза Борисов.  Бизнесът трябва да работи, но затова е нужен ред и спазване на дисциплина и дистанция, каза още премиерът и заяви, че заседанието на лидерите на ЕС продължава.

"Недопустимо за мен е пълното затваряне и не искам да се случва в България, въпреки огромният натиск на хората. Ако ни е страх, просто трябва всеки от нас да вземе мерки и няма да се разболяваме. Ако се пазим и сме солидарни с лекарите, нека да спазваме мерките и карантината.

Той призова за повече доброволци в болниците, но добави, че най- добрите доброволци са гражданите които пазят себе си и останалите.