Мирът е най-силното послание, което папа Франциск отправи от София. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като изпрати на летището Светия отец, който в 8,20 часа замина за Северна Македония.

Преди това двамата разговаряха на четири очи. „Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на Борисов.

Премиерът на свой ред благодари на папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ - казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи Борисов.

„Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“, каза на прощаване Франциск.

По-късно пред журналисти Борисов отново коментира, че посещението на главата на Римокатолическата църква у нас е една много добра реклама за България. Той беше категоричен, че в лицето на папа Франциск България има голям приятел.

“Сутрин, обед и вечер”, така отговори Борисов на въпрос дали папата е опитал киселото мляко, което той му подари. После отказа да коментира отказа на Българската православа църка да участва в “Молитвата за мир”.

“Аз в божиите дела не се бъркам”, заяви премиерът. Той допълни, че му е било много приятно да види как папата целува кръста на нашия патриарх Неофит. Борисов отказа да коментира и дали двамата с държавния глава Румен Радев са работили за визитата на главата на Римокатолическата църка. “Оставям ви сами да прецените”, отговори министът-председателят на този въпрос.

Той коментира и думите на папата, че не бива да затваряме вратата си за мигрантите. “Винаги много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните и сме длъжни дя им окажем помощ. Ние сме против тези, които нощно време, през границата искат да стигнат, някъде където не ги желаят”, каза премиерът.

Папа Франциск към децата в Раковски: Ако сте се скарали с някого, простете муСветия отец даде първо причастие на 242 деца

Папа Франциск ще изнесе Света литургия и в Северна Македония. Там папата ще посети мемориала на Майка Тереза, ще се помоли в присъствието на лидери от различни вероизповедания, а после ще се срещне с младежи, свещеници и техните семейства. Денят в Скопие е обявен за неработен заради големия интерес към посещението. Очаква се над 15 000 македонци да видят папа Франциск.

Папа Франциск дойде у нас с 35 висши кардинали от Ватикана. На борда на самолета има 70 журналисти, от цял свят. Това е 29-тото международно пътуване на главата на Римокатолическата църква.

Папският самолет ще излети обратно за Рим тази вечер.  

Франциск тихо се помоли пред олтара на Кирил и Методий в "Александър Невски"Жители и гости на столицата очакваха Светия отец