Премиерът Бойко Борисов се включи в онлайн конференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

 

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени. „Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още министър-председателят Борисов. Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

„След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов.