Шефът на НСО генерал Красимир Станчев е изпратил писмо с искане към всички служби, занимаващи се с охрана и надзор, в което настоява парк „Росенец“ да бъде пазен по вода и суша от днес 10 юли до 15 септември. Тази информация току що разкри премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Това писмо идва няколко дни след случката на брега на парк „Росенец“, в която Христо Иванов дебаркира на брега и бе спрян от охранители от НСО край имота на Ахмед Доган.

Писмото с искането е изпратено от ген. Станчев към Морска администрация – Бургас, към гранична полиция, както и към други служби.  Включително е постъпило писмо с гриф „Секретно“ към МВР, чието съдържание не може да бъде разкрито, но по думите на Бойко Борисов, става дума за приблизително същото искане.

„Искат ние, правителството, да браним имоти на НСО. Излиза, че до септември трябва да се пази сушата и водата от лодки, мореплаватели и всички останали. И когато го направят службите, изпълнявайки закона ще излезе, че единият ден призоваваме какво считаме за правилно, а на другия ден НСО ни праща това писмо да се охранява до 15 септември. После кой ще е отговорен?“, попита Борисов

В писмото се отправя апел „във връзка с охраняването на територията на лесов парк „Росенец“ молим обезпечаване на сигурността. За целта е необходимо мореплавателите да преминават поне на 500 метра извън територията на лесов пакр „Росенец“ от 10 юли до 15".