Продължава намаляването на приема в системата на държавните висши училища, коментира във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Тази година приемът ще бъде около 70-72% от завършващите гимназиално образование. Това също е високо число, но то не е самоцел за нас. В някои професионални направления дори трябва да увеличим приема, защото има критично нисък брой в някои инженерни специалности и очакван недостиг на педагогически специалисти, особено след 10-15 г. По-голямата обществена загуба ще бъде, ако не обучим достатъчно специалисти в инженерно-техническите и педадогическите професионални направления, отколкото, ако обучим повече", коментира Вълчев.

Той посочи, че навремето са приемани 30% от завършващите средно, а преди 3 години в крайната си форма на либерализиране приемът достигнал 80%.

Така че усилията на МОН били едновременно да намалява приема и да го преструктурира, пише 24 часа.
 
"Системата трябва да се настрои към това да работи с по-малко студенти, с по-високо финансиране. През последните 3 години, откакто намаляваме приема, увеличаваме финансирането", уточни министърът.

За закриването на специалности в университетите имали роля и отрицателните демографски тенденции от края на XX и началото на XXI век, които вече са довели до закриването на 700 училища.

Снимка: БГНЕС