Бизнесът в Пловдив предприема мерки за изолиране на заразата с коронавирус.

Италианска фирма в града под тепетата вече е предприела сериозни действия, за да предпази служителите. Според собствениците на предприятието, което произвежда пластмасови изделия, вирусът не трябва да се подценява, а да се вземат мерки навреме.

„Не е нужно да изпадаме в паника, но не трябва да подценяваме вируса. Постоянно държим връзка с италианци и те ни предупреждават да внимаваме. Ако до вчера нямаше положителни проби е просто защото не са били направили достатъчно тампони (приблизително 100 върху 6 000 000 души) докато в Италия са били направили 40 000 проби върху 60 000 000 души“, коментират от предприятието пред TrafficNews.bg.

Междувременно във фирмата са въведени и извънредни мерки. Всяка сутрин се измерва температурата на всеки един служител преди да застане на работното си място.

„Раздаваме маски и дезинфектанти. Караме служителите ни да си почистват редовно работните места и да си мият ръцете. Също ги съветваме да прекарат повече време със семействата им и да избягват масови мероприятия. Тези са минимални жестове, които могат да ни спасят от вируса“, заявиха от фирмата.

Други международни дружества с клонове и офиси в България също взимат сериозни мерки срещу заразата. 

Един от големите мобилни оператори е въвел ограничение за своите бизнес отдели. Срещите между служители и клиенти в офисите са забранени, като връзките ще се осъществяват само по електронна поща и телефонна линия. Вече се разработва и план за т.н. "Хоум офис" - надомна работа на служителите, в случай че заразата се разпространи. 

Всички командировки на служителите на най-голямата немска авиокомпания "Луфтханза" са отменени. От управлението на фирмата са изпратили и специална молба към своите кадри - да не пътуват в други страни освен ако не е напълно наложително. Преди 3 дни дружеството обяви, че отменя над 7100 полета през март заради разпространението на коронавирус в Европа.

От друга страна има и десетки предприятия, които все още не са взели предпазни мерки. В Пловдив няколко от големите производства, ориентирани изцяло към експорт, са преценили, че не е необходимо да внедряват допълнителни мерки за сигурност. 

Припомняме, че днес бе обявено, че в институциите на територията на Пловдив служителите ще бъдат с маски. На достъпни места ще има осигурени дезинфектанти за посетители и персонал. Сградите на учрежденията, както и автобусите на градския транспорт ще бъдат регулярно дезинфекцирани.