Обръщаме внимание върху бавно случващата се реформа в съдебната система. Много е важно тя да даде положителни резултати и да имаме солидна съдебна система.

Това посочи пред БНР Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара по повод писмото на 10 големи търговски камари - външнотърговски партньори на България, които настояват за реформи в съдебната система.

Обезпокоени сме от недостига на върховенство на закона, което се изразява в забавяне на делата и кадруване в съдебната система, каза още Георгиев. По думите му, забавените реформи в съдебната система водят до несигурност в инвестиционния процес.

Митко Василев, главен управител на Германската търговска камара, отбеляза, че миналогодишната анкета на организацията е фиксирала като проблеми слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки и неефективното публично управление.

На последно място сме по критерий правна сигурност, подчерта Митко Василев и уточни, че писмото на търговските камари не бива да се свързва с инициатива на на КРИБ и други работодателски организации с искания за оставки.

Може би най-големият проблем на съдебната система не е консттитуцията или правомощията на прокуратурата, а бавното съдопроизводство. Може би трябва да се работи в тази насока, за да се подобри съдебната система, каза пък Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Според него агенцията е задала сериозно темпо и за последните десет месеца обемът на инвестициите е милиард и половина, за сравнение за същия период на миналата година те са били с 250 млн. по-малко.

Има растеж на инвестициите и това е на база излъчваната от България стабилност. Докато другите страни излизаха от кризата, ние трябваше да минем през експеримент на правителството „Орешарски“, допълни Янев.

В класацията на Световната банка за правене на бизнес стоим доста добре – на 38-мо място, обобщи Стамен Янев.