Срещу настоящият кмет на пловдивското село Куртово Конаре Иван Пиринов е подаден сигнал в прокуратурата, стана ясно по време на днешната пресконференция, посветена на екологичните проблеми в село Труд. 

На нея СНЦ “Бъдеще за село Труд" получи подкрепа от Инициативния комитет за спиране на работата на кариерата край Куртово Конаре, изразена в присъствието на председателят на Комитета и бивш кмет на Куртово Конаре Стоян Кънев.

"Случаят с кариерата в Куртово Конаре движим вече шеста година. Институционалните проблеми, които среща сдружението в Труд, са същите като нашите", посочи Кънев и подкрепи искането за оставка на министър Нено Димов /Министерство на околната среда и водите/ и министър Румен Порожанов /Министерството на земеделието/, както и на шефа на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев. 

Той спомена още, че е бил обект на анонимни смъртни заплахи, а срещу фирмата му има над 20 жалби, като Кънев бе категоричен, че това са способи на репресия срещу позицията му против кариерата. Има издадена оценка за въздействие върху околната среда, обаче според Комитета тя се разминава с обективната действителност, а допустимите параметри на запрашаване се нарушават с пъти поради превишаване на добива.

"Преди около 2 години внесохме около 2400 подписа в Министерски съвет срещу кариерата. По закон трябваше да получим отговор по проблема, но такъв така и не дойде. Заведохме дело за мълчалив отказ и се надявахме да задвижим нещата, ала две години и половина няма информация за дело по нашата жалба във ВАС. Обаждах се и проверявах, а от съдебната администрация ми обясняваха, че ако има развитие ще бъда уведомен. Една вечер се зарових в решенията на ВАС и попаднах на информация за три заседания, на които е разгледана нашата жалба и съответно е била отхвърлена, като Комитетът ни е бил обявен за неправоспособен. Срещу моето име пише, че съм редовно призоваван и не съм се явил", посочи Кънев. 

Той бил изненадан и поискал обяснение как се е случило това. Изискал съдебните книжа по делото, където видял, че на първото открито заседание, където е трябвало да легитимира Комитета и да защити позициите си, е разписано, че е редовно призован и неявил се. Имало изпратена призовка на личния адрес на Кънев в село Куртово Конаре, ала по думите му призовките в селата се давала в кметството. 

"Оказва се, че кметът е подписал призовката от негово име и я е върнал в съда. Без да доглежда съдът е приел, че съм редовно призован, без аз да съм бил уведомяван по какъвто и да е начин", посочи Кънев. 

Именно заради тези твърдения, Кънев е пуснал жалба в Прокуратурата по чл. 171 ал.2 от НК, като обвинява кмета Иван Пиронов, че противозаконно е взел чуждо писмо или телеграма с цел да узнае съдържанието и то в качеството му на длъжностно лице. 

TrafficNews.bg потърси за коментар Иван Пиринов, ала както личният му телефон, така и стационарният служебен, останаха със свободен сигнал. 

Жителите на село Труд поискаха оставката на двама министри, дават им 50 дниОт Инициативният комитет смятат, че има политически чадър над собственика на централата за биомаса