37-годишна българка Елисавета Авдала, която от години живее и работи в Испания, е загинала при нелепа катастрофа в Малта, пише „Телеграф“. В понеделник сънародничката ни била една от пътничките в двуетажен открит автобус тип дабъл декер, с който се правят туристически турове за разглеждане на забележителности. Инцидентът станал близо до столицата Валета.

Едно от предположенията е, че шофьорът е карал прекалено близо до тротоара и е ударил машината в един от клоните на дървото. От раните си са загинали 62-годишна белгийка и Елисавета.  Жената живеела и работела от около 18-19 години в Испания.

 

Вероятно това е причината медиите в Малта да пишат, че Елисавета е испанка. Тя е родена в София и има еврейски корени. Страстта ѝ били пътуванията, като обиколила целия свят.   От фейсбук профила ѝ става ясно, че е завършила факултета по туризъм към Барселонския университет. Освен това е сертифициран лайф коуч – професията, набираща популярност в Европа, като се припокрива до известна степен с ролята на семейните психолози.

„Изключително позитивен, лъчезарен и добър човек“, описаха Елисавета нейни приятелки. Тя е родом от София, завършила е 81-во СОУ Виктор Юго. Още около 50 души туристи от Белгия и Великобритания са пострадали при катастрофата. Две деца на 6 и 8 години са в болница в критично състояние.

С тежки травми са още двама възрастни. 24-годишният шофьор на автобус е разпитан от полицията, след като също е бил прегледан в болница и е преминал първоначалния шок от катастрофата. Той имал валидна книжка, за да управлява подобна машина. Една от първоначалните версии беше, че дабъл декерът може да е ударил някой нисък клон, но се оказва, че той се е ударил в едно от основните разклонения на дървото, което предполага, че водачът е карал доста близо до тротоара.  След инцидента беше направено предположение да се спрат за определен период от време двуетажните открити туристически автобуси, докато не се направи оглед на безопасността на маршрутите, по които се движат.