България е в топ 10 на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са били най-посещавани от китайски туристи по време на „Златната седмица“ за отбелязване на националния празник (бел. авт. - националният празник на Китай се отбелязва на 1 октомври, а празненствата продължават около 7-8 дни, по-известни като „Златната седмица”) през 2018 г., сочат данни на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП), пише в. "Монитор".

Страната ни се нарежда на 6-о място с 32,1% повишение на посещенията, следвана от Словения, Белгия, Румъния и Люксембург. Други посещавани страни са Малта, Кипър и Естония.

С решение на президента на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и на китайския премиер Ли Къцян от юли 2016 г., през 2018 г. стартира програма, която имаше за цел да насърчи обмена на туристи между Китай и Европейския съюз (ЕС). 

На 18 април 16-месечната инициатива официално приключи, като отчете 5.1% ръст на азиатските гости на континента, а всеки регион на ЕС също отбеляза повишение в посещенията, като най-висок резултат имат страните от Централна и Източна Европа. Най-слабо повишение се наблюдава в страните от Северна Европа.

За последните 10 години Турция, Гърция и Румъния също са част от туровете за китайските туристи, които включват и България. За 2018 г. е имало близо 350 хил. посещения на азиатци в Турция, около 70 хил. в Румъния и малко по-малко в Гърция. За България посещенията са под 50 хил. За 2017 г. картинката е подобна. Освен китайци България е привлякла и много японци, като пикът е бил през 2016 и 2017 г., когато имаме около 15 хил. посещения. За 2018 г. обаче е налице спад и те са малко над 12 хил.