Стотици българи отиват на предвеликденски пазар в Турция. Сънародниците ни пътуват до Одрин, който е на около 20 км от границата, за да напазаруват евтина стока.

Най-често на еднодневни търговски екскурзии в южната ни съседка отиват хора от близките до границата градове - Хасково и Кърджали. Одрин е предпочитан, тъй като там може да се купят изгодно не само дрехи и обувки, но и перилни препарати, битова химия, санитарни материали и лекарства, пишат от "Монитор". Изгодно излиза и купуването на зеленчуци, пилешко и агнешко месо.

Към нашата страна също се забелязва наплив на чуждестранни туристи, дошли да пазаруват евтино. Въпреки високите цени на горивата, които леко плашат гръцките ни съседи, през следващата седмица се очаква наплив на гръцки граждани, които да пазаруват у нас основно храни и гориво, смята кметът на Кулата Димитър Дамянов.

По думите му българите пътуват до южната ни съседка по празниците основно на почивка, а най-купуваните гръцки стоки са предимно узо, маслини и зехтин заради гарантирано високото качество.

Сънародниците ни ще направят опит да пътуват и до Македония, от където да си купят евтино агнешко месо за Великденската трапеза. Агнешкото там се предлага по 4 лв. за кг живо тегло, а това е с 2 лв. по-евтино в сравнение с цените на българския пазар.

Вносът на месо от чужбина, обаче, със сигурност ще се окаже предизвикателство заради забраните и засиленият контрол по границата. Затова и мераклиите да си купят животински продукти от Македония и то на много изгодни цени, стават все по-малко.