Автомобилните части втора употреба  вече ще имат досие, в което ще са описани техният произход, година на производство, както и кога са били свалени от колата. Това предвиждат промени в Закона за пътните превозни средства, които са качени за обществено обсъждане.

Вносител е Министерството на транспорта и информационните технологии. 

Според мотивите, които са залегнали в предложенията, подобни части с неясен произход са опасни, както за движението по пътищата, така и за околната среда.

 Промените трябва да намалят и търговията в сивия сектор, както и да намалят риска от продажба на разглобени крадени коли, което е честа практика на автоапашите.

Не са уредени обществените отношения, свързани с извършването на сделки с употребявани части за моторни превозни средства. Това от една страна влияе на безопасността на превозните средства, след влагането в тях на употребявани части, а от друга страна създава предпоставки за замърсяване на околната среда. Регламентирането на тези обществени отношения би създало предпоставки за гаранция на качеството и произхода на предлаганите части“, мотивират се вносителите.

В предложенията е заложено и всички търговци на части втора ръка да се регистрират, за да може да се осъществява контрол върху тях. Те трябва да разполагат както с документи на частите, така и със сертификат за произход. Ще са длъжни и да издават касови бележки при продажбата им, както и да разполагат с фактури и документи, че са ги закупили легално, а не са свалени от крадени автомобили.