Нов парк ще има съвсем скоро край Асеновград. Инициативата е на младежи от града и е в памет на техен приятел, когото са изпратили преди седмица в последния му път. Импулсивно асеновградчаните на възраст между 15 и 19 години решили да превърнат болката си в нещо добро и да създадат „Гора на живота”.  

За идеята си те разказаха в местна фейсбук група, в която търсят съдействие от своите съграждани.

Дръвчетата вече са осигурени от Гората.бг и от община Асеновград. Намерили са нужната техника за подравняване на терена, както и ландшафтен архитект и ВиК инженер, които ще подкрепят начинанието безвъзмездно. Младежите пък ще участват с доброволен труд, за да засадят фиданките и да се грижат за тях.

В момента избират най-подходящия терен за парка. „Идеята им е да засадят между 200 и 300 дръвчета”, обясни пред TrafficNews Мелят Алимолла от община Асеновград. За толкова фиданки обаче е нужно пространство, каквото в града няма. Затова младежите заедно с експерти от Държавното горско стопанство в Асеновград избират терен. До момента са се спрели на два – по пътя за параклиса „Св. Св. Кирик и Юлита“. „Тези дни беше много кално и не можеха да стигнат до местата. Но вероятно утре вече ще отидат да ги огледат”, обясни Алимолла.

В бъдеще в „Гората на живота” ще бъде изградена и чешма, пейки и маси.