В землището на село Покровник археолози откриха гробница от римско време. След разкопките е открито и тракийско селище, разположено на 120 декара.

Археолозите предполагат, че става дума за останки от Скаптопара, включващи църква, баня и канализация.

Цял мавзолеен комплекс от III век след Христа е разкрит по трасето на АМ Струма в землището на село Покровник, пише struma.com. 

"В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени", обясни доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта.

"Тази камера не е ограбвана, запазена е и това е изключително рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, метални предмети", допълни доц. Димитров.

По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар. Римската гробница се намира точно под осовата линия на бъдещата магистрала.

 Инициативен комитет настоява трасето да бъде изместено, за да бъде запазена находката. Вече се появиха мнения, че е нужен референдум. Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. Комисия от Министерството на културата ще провери на място какво се случва.