Шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян, трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ), пише Канал3.

За повишаване безопасността на движение всички превозни средства, пътуващи по път III-8631 Момчиловци - Виево - Лъки - Рожен задължително трябва да бъдат с вериги. През прохода Превала и път II-37 Батак - Доспат е ограничено движението за МПС над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета. 

АПИ апелира към шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.