Ансамбъл "Тракия" спечели две награди „Кристална лира” на церемония в София тази вечер, съобщи plovdivtime.bg . В категория „Музикален фолклор” бе отличен Димитър Христов (диригент на Народния оркестър на БНР и композитор) – за музиката на музикално-танцовата постановка „Сдумали се“ и вокално-инструменталната пиеса за хор и оркестър „Тракийски триптих“, представени от фолклорен ансамбъл „Тракия“ в спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“. За танцов фолклор пък бе отличена проф. Даниела Дженева – главен художествен ръководител и хореограф на пловдивската трупа, за режисурата и хореографията на спектакъла „Земята на Орфей“ на 14 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов“ –Пловдив.

„Чест е за мен да държа тази награда. Благодаря на трупата на ансамбъл „Тракия”. Благодаря на всички ви, че сте наша публика. Ние правим всичко за фолклора – той е като герба, като трибагреника. Трябва да се гордеем с него и много да го пазим”, каза от сцената Димитър Христов.

Своите благодарности поднесе и проф. Дженева: "Трогната съм. Искам да благодаря на танцьорите, на всички артисти в ансамбъла, балет-майсторите, композиторите, защото хореографът не може да бъде самотен творец. Ще се радвам ако ние поне малко успеем да бъдем достойни наследници на народните будители".

Поп певецът Орлин Павлов също бе сред отличените за необикновения си Плаващ концерт на Гребната база под тепетата, както и за албума си „Още малко”.

Това е първата ми музикална награда и за мен е чест, че я получавам точно тук. Радвам се, защото положихме огромни усилия за албума „Още малко”, а концертът на Гребната база надхвърли като мащаб и най-големите ни планове.

Наградата в категория „Диригент” получи дългогодишният ръководител на Пловдивската филхармония маестро Георги Димитров, един от знаковите артисти в историята на музикалната институция под тепетата. Той бе отличен за концерта със Софийската филхармония, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров, по повод откриването на „Европейски музикален фестивал” 2019 на 21 март 2019 г. в зала „България”.

Специалната награда на Съюза българските музикални и танцови дейци получи талантливият пианист Емануил Иванов от Пазарджик. Призът на Министерство на културата получи Симфоничен оркестър-Пазарджик с диригент Григор Паликаров.

Призовете се връчват за 23-и път от Съюза на българските музикални и танцови дейци в България. 

ЕТО И ДРУГИТЕ ОТЛИЧЕНИ МУЗИКАНТИ:

ПЕДАГОГ

Проф. д-р БОРИСЛАВА ТАНЕВА (клавирен педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров“) – за получените десетки високи награди от национални и международни конкурси през сезон 2018 / 2019 г. от нейните ученици Мила Михова и Ивайло Василев.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ГЕОРГИ МИТОВ-ГЕМИ – за отразяването на важни събития в музикалния живот през сезон 2018 / 2019 г. в предаването „Сутрешно кафе“ на радио „Алма Матер – Класик ФМ“ и за ярката му ангажираност при популяризирането на класическата музика.

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

ВАЛО ВАЛЕНТИН ЛАЗАР – за изнесените самостоятелни концерти, за издадените албуми „SPACE-1“ и „SPACE-2“, получили няколко награди и за многобройните образователни концерти за млада публика „VALO-ELECTROSCOOL“ през сезон 2018 / 2019 г.

ХОРОВО ИЗКУСТВО

ХОР „ВАНЯ МОНЕВА“ с диригент Ваня Монева – за юбилейния концерт по повод 25-годишнината на състава, проведен в зала „България“ на 8 юни 2019 г. в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ

СВЕТЛИН РУСЕВ (цигулка) – за концерта на 10 юни 2019 г. в зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР, диригент Марк Кадин с програма: цигулкови концерти от Й. С. Бах, Л. В. Бетовен и Й. Брамс.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР „ДИАНОПОЛИС“ – ЯМБОЛ – за изключително високото ниво на концертните програми на оркестъра през изминалия 51-ви сезон, 2018/2019.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

ПЕТЯ ПЕТРОВА (мецосопран) – за ролята на Изабела в операта „Италианката в Алжир” от Джоакино Росини – съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора и Македонската опера и балет – Скопие, чието премиерно изпълнение се състоя на 9 март 2019 г. на сцената на Старозагорската опера.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР – СОФИЯ – за премиерата на мюзикъла „Фантомът на операта” на сър Андрю Лойд Уебър през сезон 2018 / 2019 г.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА (колективна награда за Балетната трупа на Старозагорската опера) – за спектакъла на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус, състоял се на 27 ноември 2019 г.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

ЕМОНА ГЕОРГИЕВА (балерина) – за полученото Отличие първа степен и стипендия от Министерството на културата по програма за закрила на деца с изявени дарби на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров`2019“, първа награда в стил Модерен и съвременен танц, втора награда в стил Класически танц и награда „Най-изключителен и изявен солист в категории „джунъри сеньор“ на Dance World Cup`2019 world finals – Брага, Португалия, първа награда на Международния балетен конкурс „Малки звезди“ – Калина Богоева`2019.

ДУХОВ ОРКЕСТЪР

СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР – за концертите на 19 април 2019 г. с участието на ФТА „Средец“, „Европейска музикална разходка“ на 12 май 2019 г., „Коледа с Гершуин“ на 10 декември 2018 г., както и за поредицата от концерти през юни и юли 2019 г. на Лятната естрада в Борисовата градина.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА ЗА ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ – за проекта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър” – за първи път в България – едно от върховите постижения на Филхармонията през сезон 2018 / 2019 г.

ДЖАЗ

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ – за албумите Like Jazz 2 на неговото трио (премиера през м. април 2019 г.) и Big Band in Action на Биг бенд „Брас асоциация“ (премиера през м. ноември 2018 г.), както и за концертната премиера на Like Jazz 2, концерта Symphony – Jazz с Биг бенд на 20 декември 2018 г. в зала 1 на НДК и дирижирания от него концерт „Автобиография“ с Биг бенда на БНР с песните на неговия баща и с негови оригинални композиции на 13 юни 2019 г. в Първо студио на БНР.

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

ХОР НА ВАРНЕНСКИТЕ МОМЧЕТА И МЛАДЕЖИ

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА КАНТУС ФИРМУС

ДЕТСКИ ХОР „ПИМ-ПАМ”

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТЕН  ПРИНОС НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ

ПРОФ. Д-Р ИВАНКА НИНОВА

ИЗВЪНРЕДНА НАГРАДА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ

МАРТА ПЕТКОВА – БАЛЕТЕН АРТИСТ

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МУЗИКАЛНИТЕ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

ДУХОВ ОРКЕСТЪР-ДОБРИЧ