Нито една от мерките, които бяха предложени в понеделник не е смекчена.  Така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори на въпрос защо има разминаване в първоначално обявените мерки и приетите такива.

„Решихме да удължим извънредната ситуация на две стъпки, а не на веднъж до март месец. През януари ще решим отново спрямо епидемиологичната обстановка. Мерките, които казахме в понеделник,  бяха принципни предложения, след това трябваше да се обсъди с всички ресори, да се погледне икономическите и здравни последици и след това да се вземат решения. Всичко е много комплексно“, заяви още министърът пред БТВ.

Относно затварянето за заведенията, а позволяването на частни събирания до 15 души и предстоящият празник на студентите Ангелов каза:

„8 декември е позволен на местата, където се спазват противоепидемичните мерки, контролът ще бъде изключително сериозен. Създали сме организация, която да проследи всяко едно нарушение от заповедта на министъра. Основната идея е ние да спрем масовото разпространение на заразата. Там където има масово струпване на хора трябва да се спре, ние не можем да спрем живота на хората и да ги направим заложници – да пускат смс , за да излязат, както е в други страни. При нас все още няма толкова високи стойности, за да въвеждаме такава мярка. Не можем да спрем заразата, а да и намалим темповете на разпространение.  Ние следваме ясна политика, която е в синхрон с всички европейки държави“, категоричен бе той.

Относно продължаването на работа на всички плувни басейни, той заяви, че е доказано, че там не се разпространява толкова много заразата, в сравнение с фитнес центровете.

 „Зелените коридори“ отново претърпяха промяна, като в момента са от 8.30 до 10.30 часа.

„Една мярка за да работи, трябва да получи обществен консенсус, а тя не получи такъв“

Страната вече е готова с ел. направление, но предстои подписване на рамков договор. Изготвен е и ваксинационен план. Като според него веднага щом има ваксини ще започнат да се прилагат първо върху хората на първа линия, възрастни хора и след това всички останали.

„Благодаря на лекарите, това което правим е да постигнем глътка въздух в системата,  за да могат лекарите и те да посрещнат нормално коледните празници и да прегърнат близките си. Призовавам всички граждани да не се събират на големи групи и да спазват мерките, каза още той.