Покачва се броят на новозаразените с коронавирус у нас, както и заетостта в лечебните заведения. Това показват данните за последните 14 дни, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време ежеседмичния брифинг на НОЩ.

Той добави още, че се наблюдава и добра тенденция - броят на излекуваните е по-голям от този на новите случая на коронавируса.

„Увеличаването в страната на хоспитализираните пациенти не е дифузно, а локално. Поради тази причина сме решили да предприемем локален подход в области, в които има нужда“, каза Ангелов.

Той коментира още, че покачването на новозаразените се дължи основно да британския щам.

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски щам. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на разпускането на мерките, които бяха до момента, но не само на тях , а на високото ниво на по-бързо заразяване с новия вирус“, каза още здравният министър.

 Проф. Костадин Ангелов посяни, че близо 400 са пробите със съмнение за британския вариант, изпратени за изследване в Германия.

"Когато са готови, ще можем да дадем по-голяма яснота за разпространението на щама в България", коментира той. 

Доц. Кунчев: Ще променяме мерките на локално ниво, след британския щам идват и други285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България

Здравните власти у нас в очакване на одобрение на Спутник V! Готови да сключат договорОчакват се доставки през април на първата еднодозова ваксина