285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България, като сме на 18-то място в ЕС и на 5-то място на Балканите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„За да бъда по-ясно разбран, интерполацията за най-засегната страни като Чехия и наложим на нашите данни, то означава, че може да имаме по 12 000  или 15 000 случая дневно. Не е задължително това да се случи,  а дали ще ги достигнем зависи от поведението на всички нас  дали спазва мерките, или не. По отношение за данните за страната, доста голяма е разликата в отделните регионите – в Кюстендил е 488 на 100 000, а 26 на 100 000 е в Търговище”, каза доц. Кунчев. Той заяви,  че поради разликата мерките ще се променят на локално ниво, като даде пример с Бургас, където са забранили плановия прием. Той препоръча на щабовете в София-град, Враца, Кюстендил и другите засегнатите области също да вземат решения за овладяването на ситуацията. 

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, докъде ще стигне, зависи от нашето поведение. Да наясно сме, че основната причина е британският щам, но след него идват тези от  Южна Африка и Бразилия, има неприятни новини за нигерийски вариант, но още е рано да говорим за това каква опасност е той”, каза Кунчев. Той реагира остро на различни критики, че с брифингите и обявяването на данните се плашат хората.

„ Даването на тези данни, които са факт, плашене ли е на хората? Какво е да ги знаем и да не ги кажем, дали няма да е престъпление срещу общественото здраве?” , каза още главният държавен инспектор.

Здравният министър също реагира остро на критиките.

„От началото на епидемията до днес днешен мина 1 година, всички се преборихме с вътрешните страхове. Всеки има близки, които са били заразени, познава семейства, които са загубили хора от вируса. Страхът е голям е този, който идва отвън  - от неверните новините и лъжливите сайтове, както и всички конспиративни теории”, каза проф. Ангелов.

„Всеки ден отговаряме на въпроси в специализираните медии,  има много информации на сайтовете, на телевизиите, именно за това всеки четвъртък казваме истината такава, каквато е тя, без да я шлайфаме”, каза Ангелов.

Ангелов: Покачването на случаите е заради британския щам, заразяването е много по-бързоИзлекуваните са повече от заразените

Здравните власти у нас в очакване на одобрение на Спутник V! Готови да сключат договорОчакват се доставки през април на първата еднодозова ваксина