Здравният министър проф. Костадин Ангелов е избрал да продължи да се занимава с политика, за да може да продължи работата си по отношение на ваксинацията и овладяване на епидемията. Той е водач на две листи – тези във Варна и Велико Търново.

„Надявам се, че съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси в сферата на здравеопазването. Целта ми е да продължа да се срещам с хората и да говорим за ваксината и ваксинацията. В хода на развитието на епидемията  разбрах, че се налага да воюваме с всеки един отделен човек, за да се освободи той от страховете си. Ако аз мога да постигна тези неща с удоволствие ще го направя“, зави Ангелов в ефира н БТВ.

Той даде и висока оценка на работата си до момента, като посочи, че към момента е спаднал броят на новозаразените и се е увеличил броят на желаещите да се ваксинират.

„Да, водим война, противникът е коронавирусът, той променя своята тактика ежедневно, което налага от нас да бъде еластични.  Ние избрахме стратегията да започнем с ваксинацията на медиците на първа линия. Това не е само в България. Зелените коридори бяха направени, защото имаше много ваксини във ваксинационните центрове, а имаше и хора, които не идваха. Трябваше да намерим решение на проблема“, заяви още министърът.

30%  от ваксинираните до момента са възрастни хора между 64-85, включително и с хронични болести.

„Аз не виждам хаос, а наплив и желание хората да се ваксинират. Предпочитам да има опашки пред ваксинационните центове, отколкото пред болниците и да се чакат линейки“, категоричен бе  той.

Тази сутрин у нас е пристигнала нова пратка от 21 060 дози ваксини от Pfizer, като те ще бъдат разпределени в 6 лъча в страната.

Относно договорките за ваксини на заем от други страни, Ангелов каза:

„Не спираме да търсим ваксини, така че те да дойдат максимално бързо. Когато противниковият отбор смени стратегията си, ти също трябва да го направиш. AstraZeneca не изпълниха дори обещаните намалени бройки на доставките“

Според него мерките у нас са възможно най-балансираните.

„Има много примери, че при строг локдаун няма резултати. Мерките трябва да бъдат възприети от хората добре, обществото трябва да бъде убедено в тях. Това направихме ние - вървяхме по ръба на бръснача и успяхме да направим едни от най-добрите резултати с такъв нисък индекс на строгост. В момента сме в плато по отношение на заболеваемостта, имаме плато и в смъртността. Това не са двата най-важни фактора, а това, че към момента няма натиск върху здравната система. В момента системата е абсолютно готова да се справи, както и по отношение на хора, така и с медикаменти и предпазни средства“, коментира Ангелов.

Ако има взривове на епидемията ще се налагат локални противоепидемични мерки, каза още той. Министърът се надява, че няма да се стигне до пик в началото на април.