Целият ресурс на държавата ще бъде насочен към това всеки един български гражданин, който желае да бъде ваксиниран, да бъде информиран за различните ваксини и да получи тази, която избере. Това категорично заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, допълни че транспортирането на ваксината ще става по-различни начини, в момента се работи по закупуването на повече хладилници за съхранението й, а в бъдеще ще бъдат създадени и мобилни екипи, които да достигнат до всички точки в страната.

Експертите отговориха и на въпрос относно това дали е подходящо да се поставят ваксини в момент на пик на епидемията.

„Винаги, когато започне една епидемия, веднага започват имунизации, така както го направихме при морбилната епидемия. Колкото по-рано толкова по-добре и колкото по-широко толкова по-добре. За да има ефект за обществото трябва да има обхват от 70%. Решението на всеки един от нас трябва да се основава на желанието да бъдете предпазени“, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той допълни още, че последният етап от одобрението на всяка една ваксина е прилагането й на минимум от 30 000 души, като това включва различни етноси и географски райони. В момента и двете ваксини, които са в най-напреднал етап са подали документите си в Европейската комисия по лекарствата и се очаква в края на декември и началото на януари те да получат разрешение на употреба.

„Ще бъдат внесени у нас, тогава когато получат разрешителни. Според нашето законодателство и в това на останалите членки от ЕС нямаме право да използваме ваксината, при условие, че тя не е одобрена. Великобритания вече започва ваксинацията, но при тях имат вратичка в закона. Според мен това е политическо решение, което носи много рискове“, каза Кунчев.