Българските граждани подценяват ситуацията с коронавируса. 1 100 000 души смятат, че няма коронавирус, а 20 % мисля , че е обикновен грип - това е показателно, заяви здравния министър Кирил Анананиев. Според него увеличеният брой на вирусоносителите се дължи на струпването на големи групи хора по баловете и мачовете.

"Имаме клъстърно и дифузно разпространение. Нянакси си повярваме , че всичко е минало, а то не е", заяви Ананиев. 

Той коментира, че е напуснал  стадиона по време на мача за Купата на българия между Локомотив и ЦСКА. 

"Когато видях накъде вървят нещата, бях ядосан до крайна степен. Мачът започна при почти 100% спазване на правилата , хората бяха през седалка. Но след началото феновете забравиха за всичко. Емоцията на стадиона е особена. И аз съм бил футболист и съм усещал тази тръпка. Желанието ни бе да дадем шанс на хората. Имахме уверение, че ще спазват наредбите, гласувахме им доверие. Получихме множество писма от фенове на двата клуба, както и от ръководствата им. Жалко. Това, което видях бе в разрез с обещаното. Поех ангажимент, че ако се увеличат над 200 заболелите въвеждаме наново част от мерките, изпълних го”, заяви Кирил Ананиев. Той допълни, че с по 3000 лева са глобени охранителната фирма, която е трябвало да следи за спазване на мерките и Професионалната футболна лига.

Той не изключи възможността да има още по строго затягане на мерките,  ако има друг рязък скок на заболелите. Коментира, че очаква резултати от затварянето на дискотеките и ограничаването на спортните прояви не по-рано от седмица.