Кооперативните пазари ще останат затворени през четирите дни от Великден. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който инспектира няколко пазара в София по-рано днес. Той се срещна с продавачи на Женския пазар и спазара "Димитър Петков" в София.

"Създадена е необходимата организация. Клиентите са по-малко, но има отделни вход и изход, няма смесване на влизащите и излизащите", каза министърът. "Нямаше я досега този вид организация на пазарите. Хората се блъскаха един в друг. Трябваше да преминем през този етап, за да свикнем с новото поведение, което ще трябва да спазваме и след коронавируса", допълни той. 

Ананиев каза още, че ако бъде установена "устойчивост на новото поведение", кооперативните пазари ще бъдат отворени отново по най-бързия начин след празниците. 

Припомняме, че съгласно заповедта на министъра, кооперативните пазари и цветните борси в страната ще бъдат затворени от 16-и април до второ нареждане. Търговците имат няколко дни да реализират своята продукция, като спазват строго противоепидемичните мерки. Пред журналисти министърът коментира още, че в последния момент ще бъде решено дали пазарите да бъдат затворени в четвъртък или в петък 

Фермерските пазари ще продължат да функционират, като са въведени нови изисквания. Могат да се предлагат единствено храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посадъчен материал и фуражи. 

"Тържищата, там където се продава животинска и неживотинска продукция, плодове, зеленчуци, посеви, ще продължат да работят, както е описано в заповедта", увери Ананиев. Той сподели още, че се извършват непрестанни проверки на големите търговски вериги, които имат ангажимент да създадат организация вътре в обектите. Органите на реда ще следят дали се спазва растояние от мерът и половина на опашките пред самите обекти.

"Целта е да съхраним здравето на хората, търсим необходимия баланс в момента", каза Ананиев. Той изтъкна, че пикът на заразата още не е достигнат, но тепърва предстои да бъдат оповестени резултатите от много изследвания. Ако мерките се спазват обаче, министърът изрази надеждата си, че нивата на пика няма да бъдат високи. 

Ананиев отказа да коментира обвиненията, които бяха повдигнати тази сутрин срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. Както вече съобщихме, прокуратурата я обвини във всяване на паника.

"Тези въпроси ги насочете към органите на разследването. И едната, и другата страна казват, че го правят в името на това населението да бъде обезпечено с лекарства. Нека органите на реда преценят дали е правилно това", лаконичен бе той.

Обвиниха председателя на Фармацевтичния съюз за всяване на паникаТя е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 20 000 лева