Ресторантьорите са твърдо против плана за справяне с евентуална нова вълна на коронавируса, тъй като в него икономически мерки няма, а предвижда само затваряне и ограничения на заведения. Това заяви  Ричард Алибегов, председател на агенцията на заведенията у нас. Той е категоричен и че здравният министър д-р Стойчо Кацаров не трябва да остава на поста при сформиране на нов кабинет.

„Виждаме едно абсолютно абдикиране на държавата да стимулира населението да се ваксинира за разлика от други страни и изведнъж се прехвърли топката на бизнеса, да се стимулират хората като заплашат с локдаун“, коментира Алибегов пред Нова телевизия.

Според него няма заложени икономически мерки в плана на здравните власти.

„От министерството обявиха, че ако се стигне до затваряне – автоматично се активират мерки, това показва абсолютно непознаване на материята, за да се случи това са необходими от два до три месеца, при условие, че на този етап няма никаква конкретика и не се работи по този въпрос“, каза още той.

Алибегов заяви още, че ваксинацията у нас трябва да се стимулира. Според него трябва да се опита всичко, което правят в чужбина – пари кеш за ваксинираните или ваучери за почивка.

„ Трябваше на есен 60-70% от населението да е ваксинирано, а това не се случи.  За година и половина се даде гласност на всякакви антивкасърски течения, а на българина му трябва толкова и сега ние сме поставени в такава ситуация, че трябва да убеждаваме нашия персонал да се ваксинира а това е нещо, което е абсолютно доброволно“, заяви още той.