Новият председател на Общинския съвет в Пловдив е Александър Държиков. Общинските съветници избираха между  неговата кандидатура и тази на Веселка Христамян от Демократична България. 

Държиков положи своята клетва, след като на таен вот за него гласуваха 37 съветници. За Веселка Христамян гласуваха 5 съветници. От 51 бюлетини 9 бяха недействителни. 

"Ще работя Пловдив да има един открит Общински съвет. Ще насърчавам участието на гражданите в Общинския съвет като участие в дейността на съвета, в постоянните комисии, питания и становища по теми, важни за развитието на нашия град. Да не забравяме , че пловдивчани са ни гласували доверие да работим за тяхното благоденствие и просперитета на нашия любим град. Да бъдем близо до тях и да отговоряме на техните очаквания. Да превърнем Пловдив в една желана дестинация и най- добрия град за живеене. Успех и Бог с нас!", бяха първите думи на новоизбрания председател. След това той покани всички общински съветници за обща снимка пред пaметника на Съединението.

 

Държиков е с богата биография преди всичко в транспортния сектор.  Той е магистър инженер по транспорт, като е завършил Русенския университет „Ангел Кънчев“.

От 1981 до 1999 година е  в държавната автомобилна школа, като заема всички постове от преподавател до началник на Наборната школа в Пловдив.  ОТ 1999 година той става началник сектор ВАД ИА „Автомобилна администрация“ в Пловдив към ДАИ.  Тази работа той запазва до момента, в който бива избран за зам.-кмет по транспорта на Иван Тотев през 2011 година. Освен транспорт, той отговаря и за обществения ред в Пловдив.

Във втория мандат на Тотев той е заменен от Златин Велев, като Държиков се завръща в „Автомобилна инспекция“. През 2017 година той изненадващо бе върнат като зам.-кмет, но в друг ресор – „Култура и туризъм“. При представянето му вече бившият кмет го определи като един от най-добрите администратори, като в този ресор не било нужно голяма експертиза.

Освен като добър администратор, той е определян и като изключително диалогичен човек. Друга причина, поради която Държиков вероятно е бил избран за поста е, че той има доверието и на кмета Здравко Димитров, и на Тотев като партиен председател на ГЕРБ. Така той може да бъде мост между двете страни.