Академик Лъчезар Трайков, който е невролог и ректор на МУ-София сподели пред bTV каква е ситуацията с коронавирусът и кои лекарства може да се ползват.

"Ние сме под голямо напрежение, хората ни гледат в очите и чакат да дойде едно голямо лечение, защото, ако не дойде лечение, ние ще бъдем дълго време изправени пред режима, в който живеем в момента. Ние забавихме нашият нормален живот, живеем в измислен ритъм. Проблемът е, че в истинското ни съзнание става въпрос за нещо сериозно."

"Относно изявлението на СЗО, че не препоръчват да не се дава ремдесивир на хоспитализирани, те казват, че няма ефект върху процента на настъпването на тежки фази, може и така да е. Има много лекарства, които бяха пуснати комерсиализирани, на третата-четвъртата година се оказа, че някои имат странични ефекти и ги изкараха от пазара. Ремдесивир влияе върху репликацията на вируса, в началото се дава при тежки случаи. Имам приятели, когато закъсаха, и твърдят, че им е помогна много. И други, при които беше направен при първото им подсмърчане, при първите им симптоми, решиха да го направят тогава, за да ударят вируса в самото начало, когато симптомите не са развити. И те също са доволни. Хората, при които е направен, са се развили добре, оцелели са. Много скоро хората ще прехвърлят страховете върху ваксината, може да се окаже, че тази ваксина спасява."