Трайното заселване у нас на етнически българи от чужбина ще е една от мерките, които ще се предложат за решаване на демографската криза.

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин след дискусия в парламента за демографската криза, цитиран от vevesti.bg. Тя се организира от АБВ и в нея участваха представители на Патриотичния фронт, БДЦ и други политически сили и целта е да се изработи единна позиция за демографската криза преди заседанието на КСНС при президента. Онези наши сънародници от чужбина, които желаят трайно да се заселят у нас, да получават зелена карта, която им дава всички права, освен това да гласуват, предложи Красимир Каракачанов от ВМРО.

Според него те могат да бъдат стимулирани, като получат от общинския и държавния фонд определени декари земя за ползване. А със създаването на фонд, в който да има по 1 млрд. на година, например, държавата да закупи техника за тези хора. Каракачанов напомни, че кооперативната работа е традиция за българите от Молдова, затова можело да се предвиди, че ако те обработват земята си в продължение на 1-2 г., след това ще я получават като собственост, а заедно с нея и българско гражданство.

Калфин съобщи още, че Министерският съвет е решил да увеличи от 400 на 1000 стипендиите за млади българи от чужбина. Точката бе обсъдена от кабинета по предложение на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Не е достатъчно да се увеличи бройката на стипендиите, трябва да се увеличи и отпусканата сума, смята Калфин.

Демографската картина в страната е критична и сложна, България се движи в изключително негативна тенденция, отчете Калфин и изброи взетите до момента мерки. Той напомни, че в приетата стратегия за справяне с демографската криза е поставено за цел до 2030 г. населението да не падне повече от 7 милиона. По данни на НСИ през 2014 г. сме били 7 милиона и 212 хиляди души. АБВ стартира цикъл от дискусии за демографската криза. Надяваме се тази наша активност да ангажира държавните институции, за да има резултати, обясни лидерът Георги Първанов.

„Политиката по отношение на демографската криза е инерционна, резултатите могат да дойдат след 10-20 г., но не бива да се губи време, ние бием камбаната“, допълни той.

TNS.bg