Предложението за диференцирана ДДС ставка за доставката на храни по домовете влиза за обсъждане в парламента, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за ДДС за догодина, между първото и второто четене да внесем поправка, която да предвижда намаляване на налога на 9% за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете, уточни Дариткова. 

Предвижда се мярката да важи до края на 2021 г.

Даниела Дариткова обясни още, че вече са направени и разчети от страна на представители на Министерството на финансите за това колко ще струва на хазната новата мярка. Резултатът от тях показва, че не повече от 15 млн. ще бъде намаленият приход от ДДС, ако ставката бъде намалена.

Очаква се поправката да бъде гласувана окончателно в пленарната зала през следващите седмици.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло в скоро време заради COVID пандемията. Той уточни, че ако мярката влезе в сила, цената на храната няма да падне.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди принципната си позиция против диференциация на ставката за ДДС.