Повече от 9 хиляди граждани се почувстваха депутати, макар и за час. Голяма част от тях успяха и да ударят звънеца като председатели на парламента. Това стана по време на Деня на отворени врати на Народното събрание днес.  Опашката от желаещи да влязат в сградата с надпис „Съединението прави силата” не секна от 10 до 16 часа, когато приключи достъпа за граждани. Хората са чакали между 10 и 15 минути, за да видят отвътре парламента, обясниха от пресцентъра на НС.

По повод  140-ата годишнина от първото заседание на Учредителното събрание  бяха показани оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и тематична експозиция за дейността на Учредителното събрание.

Сред най-нетърпеливите посетители бяха ученици от столичните 101-во СУ „Бачо Киро“ и 39-то СУ „Петър Динеков“, както и студенти по право от Софийския университет и от Университета за национално и световно стопанство. Те получиха книги и брошури, разказващи за работата на Учредителното събрание и дискусиите, които предшестват приемането на Търновската конституция.

Председателят на парламента Цвета Караянчева лично разходи първите посетители. Тя заяви, че 10 февруари е ден, който трябва да бъде помнен и почитан, защото на него се поставя началото на парламентаризма в България. От дискусиите, проведени на заседанията на Учредителното събрание във Велико Търново, няма стенограми, те са били написани като разкази, които са били четени и одобрявани на следващия ден от работата на представителите на българския народ, обясни Караянчева.

9-годишната Дария от 39-то СУ първа се престраши да влезе в ролята и символично да открие днешното пленарно заседание.

Най-много трябваше да се изчака за председателското място в парламента, както и за местата на министрите, видя репортер на TrafficNews.bg. В залата пък повечето посетители сядаха на местата на опозицията, където според тях имало по-добър изглед.

Голям интерес гражданите проявиха и към показаните оригинали на Търновската и Сребърната конституция, масата, която Петко Славейков донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция, както и негови лични вещи.

Реликвите бяха пазени от напети гвардейци, което увеличи желаещите да се снимат.

В Народното събрание гражданите можеха да разгледат и пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея до обявяването на Независимостта на България. В рамките на тази година изложбата ще бъде представена във всички областни градове.