Минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната за страната 1700 лв. - за това настояват от КНСБ, като наричат исканията си "напълно постижими цели". Те са поставили и хоризонт за увеличението на възнагражденията, а именно тези стойности да бъдат факт през следващите 18 месеца. 

"Независимо от двуцифрените ръстове на работните заплати, които постигнахме през последните години, фактите и числата говорят, че доходите в България остават най-ниски в ЕС. Гневът на хората, че очакванията за ръст и достигане на средноевропейските нива не се оправдават, е разбираем и справедлив. Те искат достоен живот и сигурно бъдеще в своята родина, а не в чужбина", пишат в позиция синдикалистите, които са приели нова декларация с исканията си. 

Според документа данъчната ни система продължава да е изключително несправедлива.

"Плоският данък задълбочи неравенствата и от „стимул” се превърна в спирачка на пазарната конкуренция и растежа. Това допълнително натоварва и без това бедния български гражданин. Хората очакват промяна в данъчната система, която да води към по-справедливо облагане и повишаване на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните домакинства", обясняват синдикалистите.

От синдиката час по-скоро да започне изпълнението на подписаното на 17 юни Национално тристранно споразумение между социалните партньори, обхващащо ключови въпроси, като: енергийната сигурност, гарантирането на надеждни доставки на ток за всеки гражданин и фирма; предизвикателствата пред енергетиката, индустрията, транспорта и селското стопанство; доходите и работни заплати в бюджетните сфери и частния сектор; мерки, свързани с демографската криза, социалната защита, пазара на труда и бизнес средата.

"Забавянето на тези решения носи огромни рискове и непредвидими последици. Независимо какъв ще бъде изходът от настоящата политическа и институционална криза, очертаните проблеми и приоритети следва да бъдат в дневния ред и управленската визия на всяко българско правителство – сега и в следващите години", пише още в декларацията.