„COVID-19  подлежи на много изменения и на множество мутации. По последни данни около 12 хиляди мутации. Това обаче не бива да Ви притеснява. Тези мутации не изменят особено вирулентността с изключение на една, при която имаме малко по-висока инфекциозност. И точно този вирус в момента „се разхожда” из Европа. Този вирус, въпреки изменчивостта си, има стабилна генетична структура. Това е особено важно за нас, защото ако разчитаме на ваксина, вирусът трябва да има именно стабилна структура”. Това заяви пред Нова ТВ вирусологът проф. Радка Аргирова.

 „Към днешна дата от изследвани 36 души – осем са с двойна инфекция – грип А и COVID-19. Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, посочва експертът.

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира вирусологът. Проф. Аргирова е категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ.

"Изключително става въпрос за организация в здравната система и навременното лечение на тежките случаи", категорична е проф. Аргирова по повод данните за починали средно по стотина души на денонощие у нас.