400 язовира в страната се нуждаят от спешен ремонт, заяви председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски пред Дарик.

По думите му над 800 пък имат проблеми със съоръженията и язовирните стени. Сред тях е определена една група от 400 язовира, които се нуждаят от спешен ремонт. Преди всичко това са малките язовири, строени през 50-те и 60-те години, обясни Горновски.

Към момента няма опасност за населението. Дъждовете намаляха, а с тях и нивото на водата в язовирите. Водните съоръжения обаче трябва да се поддържат в техническа изправност и да се следят целогодишно.

"Можем да кажем, предвид първо на прогнозата, че вече е по-спокойно. Понижават се водните нива на язовирите, особено тези, които в последната седмица повишаваха нивата и преливаха някои от тях. Така че мисля, че вече е спокойно", коментира Петър Горновски.

"Разбира се предвид прогнозите и това, което ни очаква в близките дни, имаме готовност за реакция и всички държавни институции също, защото ние сме в координация с тях", добави той.

Снимка: БГНЕС