За първи път тази вечер в протеста в Габрово се включи и битият продавач Венцислав Иванов. Той бе посрещнат с ръкопляскания и викове “Венци кмет”. Той заяви, че очаквал подкрепа, но не и ескалация на етническо напрежение, пише 24 часа.

Близо 2000 души се събраха в центъра на Габрово. Сред тях - и майки с деца и бебета в колички, колоездачи. Очакваше се и да участват в шествието из улиците на града.

Протестът започна със събиране на подписка за законодателните промени, поискани от община Габрово, които предвиждат глобите за административни нарушения да бъдат заменени с наказателен труд.

Според протестиращи имало заявки за хора от други градове, които да ги подкрепят, но коли с различна от габровска регистрация били спирани на входовете на града.

7 души без лични документи и въоръжени с боксове и метални палки е установила полицията при проверките преди поредния протест в петък вечерта, съобщи шефът на дирекция “Жандармерия” старши комисар Красимир Добрев.

Единствените хулигански прояви били хвърлянето на бомбички и димки.

В третия ден на недоволството, предизвикано от побой на цигани над продавач в габровски магазин, се включиха 700-800 души по данни на властите. Демонстрантите отново поискаха от институциите сигурност и равни права и задължения на всички български граждани. След това тръгна шествие по улиците.

“Насочиха се към една от къщите на роми и полицията и жандармерията преградиха пътя им. Започна да ескалира напрежението. Тогава свалихме каските и щитовете в знак на толерантност и да покажем, че не сме тук, за да налагаме сила, а да възстановим реда и спокойствието”, обясни Добрев. Хората посрещнаха жеста с аплодисменти и дори се ръкуваха и снимаха с полицаите.