През уикенда 20 българи са поискали съдействие да напуснат Южна Африка заради новия вариант Омикрон, като 10 вече са успели да излетят с румънски репатриращ самолет, съобщиха от консулството ни в Претория за Нова телевизия. Те пътуват до Букурещ, откъдето ще бъдат превозени до Русе с автобуси.

Става въпрос за хора, които са на краткосрочни пътувания. Постепенно полетите се възстановяват и останалите 10 българи вероятно ще чакат търговските полети. Днес полетите възстановява "Бритиш еъруейз", а след няколко дни се очаква полетите да възстанови и Еър Франс.

Антония Биолчева е българка, която живее в Южна Африка от 30 години. Тя коментира ситуацията в страната.

„В Европа има повече случаи, отколкото при нас. Лошото е, че го откриха тук и казаха, че това е южноафрикански вирус, което направи така че да се спрат всички полети за и от Южна Африка”, каза тя пред Нова.

„Все още е много рано да се говори какви са симптомите и какво може да стане с новия вариант, но до колкото разбрахме той е много по-малко опасен отколкото о е Делта”, посочи тя.

„Около 70% от възрастните хора тук са ваксинирани, по-младата група не е ваксинирна, но натам вървят нещата, че искат да ваксинират и тях, тъй като се говори, че новият вариант се разпространява повече сред тях”, добави Биолчева.

Тя коментира и забраната за самолетни полети от Южна Африка и още няколко страни в региона. „Вчера имаше полети, които, до колкото разбрах, ще транспортират част от българите тук, както и един румънски отбор по ръгби. Мисля, че отново ще ги пуснат. Това беше някаква еуфория, след като Англия и Катар спряха полетите, но до колкото разбрах ще продължат да летят", каза Антония Биолчева.