Кирил Домусчиев купува Нова тв и преговорите с шведската компания “Модърн таймс груп” (MTG), собственик на българската “Нова Броудкастинг груп”, са на ден-два от финала, съобщава “24 часа”. Така Нова тв за първи път от създаването си ще стане българска телевизия.

Сделката, която договаря председателят на Конфедерацията на работодателите, е за 185 млн. евро, срещу които той ще получи 100% от медийната група и 100% от онлайнкомпанията “Нетинфо” (от която в момента “Нова” държи 70%). Това би означавало, че досегашният главен изпълнителен директор Дидие Щосел ще продаде своите 5%. А Радосвет Радев, собственикът на Дарик радио, ще продаде 30-те процента дял в “Нетинфо”.

Кирил Домусчиев щял да ползва синдикиран заем от три банки, твърдят финансисти. След евентуалното подписване на сделката между двете страни ще се чака и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Така на практика финалът може да е факт към края на 2019 г.

Още в началото на януари 2019 г. Домусчиев е имал среща с висши представители на MTG и получава ексклузивитет при преговорите за покупка на медийната група. Това се случва малко след като на 7 януари шведската компания обяви, че прекратява споразумението за продажба на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group.

Дни преди това - на 28 декември 2018 г., в ръководството на “Нова Броудкастинг” се правят доста промени - избират се двама прокуристи, които да управляват компанията заедно с главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Точно той ги обявява - Вяра Анкова и финансовия директор Николай Андреев. В борда на директорите на групата остава лицето на Нова тв през всичките тези години - Силва Зурлева. Тя отговаря и за новините на групата.

Вяра Анкова, която е прокурист на “Нова Броудкастинг груп” и генерален директор “Информация”, е бивш генерален директор на БНТ След края на двата си мандата в обществената медия бе поканена да се присъедини към ръководния състав на Нова тв. Вероятно е тримата Анкова, Андреев и Зурлева, да продължат да бъдат стълба на висшия мениджмънт.

Три дни преди Нова година бе променена позицията на Вики Политова, която стана съветник на Борда на директорите на групата. Дотогава 5 години бившият генерален директор на “Би Ти Ви Медия груп” е главен оперативен директор в “Нова Броудкастинг груп”. Всяка година в ранна пролет телевизията се продава. Сега тенденцията се повтаря за трети пореден път.

Точно преди една година - на 19 февруари 2018 г., шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова Броудкастинг груп” на чешкия милиардер Петр Келнер (вече собственик на телекомуникационния оператор “Теленор”) и управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер е искал да изкупи и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”. Такова е било условието на фонда на чеха Келнер по сделката - да бъдат придобити 100% от българското дружество.

По онова време се очакваше промени в мениджмънта на медийната група да настъпят през май или юни, когато е годишното събрание на акционерите. Дори имаше прогнози, че Дидие Щосел ще отстъпи поста изпълнителен директор на Вики Политова.

Точно настояването на милиардера Келнер да няма други собственици в медийната група освен шведите бе причина за дълги и неуспешни преговори между Щосел и Радосвет Радев. 30-те процента на настоящия шеф на Българската стопанска камара в “Нетинфо” варираха в цена от 12 милиона до 50 милиона евро. Така и не се стигна до договорка. Не е ясно на каква цена Радев ще се раздели сега със своя дял, както и колко струват в новата сделка 5-те процента на Дидие. Медийни слухове твърдяха, че той се е договорил с Келнер за сума между 8 и 10 милиона евро.

Чехът не влезе в “Нова” и през юли настъпиха други промени, след като Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката. Мотивът бе, че групата ще разполага със значителен брой средства за масова информация, което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници на медийния пазар. В крайна сметка шведската компания MTG обяви в началото на януари, че прекратява споразумението с чешкия фонд и започва да търси други купувачи.

Сумата от 185 млн. евро, за която се продаваше тогава, а и сега “Нова Броудкастинг”, е 3 пъти по-малка от 620-те млн. евро, с които преди 10 години MTG купи “Нова” от гръцкия бизнесмен Минос Кирияку и компанията му “Антена”. И досега това остава най-голямата медийна сделка в новата история на България. Почти веднага дойде световната икономическа криза и цените не само на медиите се сринаха драстично.

Днес “Нова Броудкастинг груп” е най-големият частен медиен оператор у нас. Има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании,  които съвместно са генерирали през 2017 г. продажби за 100 млн. евро и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), по данни на MTG.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG, “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Според него компанията напуска България, защото се оттегля напълно от традиционната телевизия. На практика Нова тв е единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG в момента.