След изключително сложна акция, продължила повече от 16 часа, обединените усилия на планинските спасители от Дупница и Самоков спасиха младеж. Спасяването на 18-годишният Анди от Белгия приключи успешно тази сутрин. Изключително тежкият район, гъстата мъгла, дъжд, градушка, стръмен и хлъзгав участък бяха причина в акцията да се включат 15 "Ангели от планината", предаде zadupnitsa.com.

Дупнишките спасители получават сигнал от своите колеги от Самоков за пострадал човек в района на връх Мермерите, на около 2600 метра. Сигналът идва от група от 15 белгийски скаути, които предния ден са засечени в района на Седемте езера. Около 14 часа вчера, спасителите от Самоков сигнализират на колегите си от Дупница за пострадало 18-годишно момче от белгийската група, което е получило травма в коляното и е невъзможно да се движи. 5-ма дежурни планински спасители на Езерата – Борислав Ранков, Мартин Джокин, Златомир Огнянов, Георги Никифоров и стажант-спасителката Евелина Малинова веднага потеглят към мястото. Предвид отдалечеността и трудния район, от Дупница тръгват още 2-ма от планинските спасители – Божидар Джокин и Емил Павлов, които заедно с колегите си от Самоков тръгват към пострадалия.

 

"5-мата колеги са пристигнали около 18 часа при пострадалото момче. За моя изненада, а и на колегите, групата е изоставила пострадалия. Оставили са само едно момче с него, а скаутите са продължили, вероятно към Рилския манастир. Веднага са шинирали крака, и са предприели мерки по предотвратяване изпадането в хипотермично състояние при силен дъжд, постоянен дъжд с мокър сняг и температура около 5 градуса на 2600 метра надморска височина. Останалата група пристигнахме около 20 часа с планинска носилка. Мястото е много красиво, но едно от най-недостъпните – с много стръмни участъци, отдалечено еднакво от всяка една точка, от където може да бъде транспортиран с линейка, а като прибавим бурята, видимостта от едва 2 метра заради мъглата, рискът за всички не бе никак малък. Нямахме време за почивка въпреки тежкия преход и веднага трябваше да потегляме. Изключително неприятно време, а като прибавим, че и пострадалият бе над 100 килограма…

Взехме решение да тръгнем към Седемте езера. Почти през цялото време сме носили на смени пострадалото момче, защото по камъните и изключителния наклон нямаше как да се движи количката. В транспортирането помагаше и неговият приятел. Около 30 минути след полунощ, стигнахме в района на Окото, където бяхме пресрещнати от други 3-ма наши колеги. За нещастие, счупи се носилката на колегите от Самоков, успяхме на място с подръчни материали да я позакрепим и транспортирането продължи още известно време. Носилката окончателно се счупи и се наложи да се ходи до хижата на Седемте езера, за да се докара тежката желязна носилка, за да продължим акцията. Към 4 часа през нощта успяхме да свалим пострадалото момче до долна станция на лифта, където чакаше линейка, за да го транспортира до болницата и окаже помощ", разказа Павлов.

 

"Травмата е на коляното, но какво е състоянието му и какво се е случило, трябва да потърсите информация от лекарите. Нямаше как да бъде вдигнат хеликоптер при тези условия за акцията и се наложи наземна помощ. Важното е, че никой от колегите от Дупница и Самоков не  пострада, момчето бе спасено и оказана му медицинска помощ", допълни Павлов, който буквално след акцията. "Изтощени сме, разбира се, но е нормално. Няма как да почиваме, защото всеки един от нас е с ангажименти и всички сме на работните си места от тази сутрин. Ако няма друг сигнал, а надявам се да няма, довечера ще почиваме. Важното е, че си свършихме работата както трябва", заключи Павлов.