1400 работодатели, които затвориха бизнесите си, са поискали служителите им да излязат в неплатен отпуск по мярката "Запази ме!", която заработи от началото на седмицата. Обобщението направи министъра на труда и социалната политика в  по bTV. Работодателите са подали документи за 6000 души, които ще могат да получат по 24 лева на ден за времето на неплатен отпуск. Най-много са кандидатите от секторите ресторантьорство, търговия и спортни дейности

Ресторантите имат право да кандидатстват за "Запази ме". Собственикът на хотел с ресторант обаче получава отказ. Кухнята на ресторанта работи, но само, за да обслужи доставки на храна за вкъщи или хора от съседни офиси, които идват за пакетирани храни. В момента на работа в ресторанта на този хотел е само готвача. След като част от колегите му вече стоят без пари вкъщи в неплатен отпуск, Пламен е притеснен. Чува от шефа си, че "Запази ме" няма да проработи за него. "24 лева не са кой знае колко каква сума, но стигат за минимална издръжка", казва Пламен. Собственикът казва, че ако ползва мярката, би запазил 6 души от ресторанта.

Задочно социалният министър му отговори, че ресторантът на хотела няма право на помощта. "Когато се сложи код за икономическа дейност "хотел", ние получаваме един списък със служители и не можем да знаем, кой от тези служители е служител в ресторанта или е служител в хотела – хотела може да сложи в списъка и всички камериерки, а не хора в ресторанта", обясни министърът. Така ресторантите извън хотелите могат да се възползват от мярката, а тези в хотелите – само, ако са изрично регистрирани като ресторанти.

"Може да се регистрира с два кода на икономическа дейност – когато се регистрира с код на икономическа дейност като ресторант няма никакъв проблем да ползва заповедта“, уточни Деница Сачева.