13 000 ракети ще се борят срещу градушките през идния сезон. До момента са доставени 4870 ракети, с които Изпълнителна агенция за борба с градушките предварително ще извалява най-опасните облаци. Предстои до дни да бъде сключен договор, с който да бъдат закупени още 8000 ракети.

"Държавата търси начин да помогне на хората за щетите от градушките", заяви пък премиерът Борисов по повод поразените от ледените парчета в неделя райони. Той обясни, че шефът на фонд "Земеделие" отива следобед да се запознае на място с щетите. Според Борисов ще се търси начин да се подпомогнат хората поотделно, но все оше не е ясно какви средства могат да се отделят. “Има такъв фонд в националните програми, с който може да им се помогне”, каза Борисов.

Припомняме, че през изминалите дни лошото време в по-голямата част от страната на места предизвика валежи от градушка. Заради големите ледени късове реколти в различни краища на България се оказаха напълно унищожени.

Активният сезон по градозащита беше открит в края на април. Пред Агенция “Фокус” изпълнителният директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев обясни, че до началото на месец май са били обработени 25 градоносни клетки.

Тази година от Изпълнителната агенция за борба с градушките увеличат мощта си. Завършено е изграждането на 63 нови ракетни площадки.До 15 май 2019 г. се предвижда доставянето на необходимата техника, с което площадките ще са готови за работа. От новите ракетни площадки 50 са към новите командни пунктове в с. Тъжа и гр. Хасково, където са били назначени и нови хора.