Безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще бъдат извършвани в Пловдив навръх Международния ден за борба с болестта – 1 декември, от 14 до 16.30 часа на площад „Централен“ в мобилен кабинет до Сладоледената къща. Инициативата е на фондация „Авис вита“, която работи съвместно с Община Пловдив по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции“.

Същата безплатна услуга ще се предлага в четвъртък и в кабинета за анонимно консултиране и изследване за СПИН към Регионалната здравна инспекция на ул. „Перущица“ 1 от 9 до 16.30 часа.

2.5 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция у нас са се инфектирали по сексуален път, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

От началото на годината са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са нараснали официално на 2383. По данни на здравното министерство се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо 4 пъти по-голям от броя на жените. И през тази година 3/4 четвърти от новите случаи са мъже, а 1/4 – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11% – при инжекционна употреба на наркотици.

Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове като София – 48 лица, областите Пловдив – 15 лица, Варна – 12 лица, Враца – 5 лица, Пазарджик – 4 лица, Русе – 3 лица, Бургас, Сливен и Плевен – по двама души.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН” при МЗ от началото на 2016г. в страната ни: са установени нови 116 от общо изследвани 173150 души; от ново регистрираните, както и в предните 2 години, 90% са инфектирани по сексуален път; при 35% е установен хетеросексуален контакт, при 53% - хомо/бисексуален; 11% са се заразили чрез инжекционна употреба на наркотици; запазва се тенденцията броят на ново регистрираните мъже да е 4 пъти по-голям от броя на жените; близо 30% от новите случаи през 2016 г. с ХИВ-инфекция са под 29 г.; официално регистрираните лица, заразени с ХИВ, са 2383.

Още данни за заболяването и кой засяга - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg