Некачествените участъци по столичната улица "Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя "Джи Пи Груп" ще бъде наложена глоба. Тя ще бъде р размер от 109 000 лева, макар договорът да предвижда санкцията да бъде до 1,2 милиона лева.

Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на улица „Граф Игнатиев“ около площад "Славейков". На мястото отново бе поставена емблематичната пейка на баща и син Славейкови.

След като обектът получи Акт15 на 21 май, вчера контролна комисия мина да провери дали констатираните дефекти са отстранени. 

 Фандъкова посочи, че комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество.

 „Участъците са описани, изчислени са съответните санкции. Изчислените до момента неустойки за качество са в размер на 109 хил. лв., които всъщност са максималният размер на неустойки по договор за участъците, в които са констатирани проблеми“, каза тя.

 По думите ѝ цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатирани недобре изпълнени дейности са на площ около 15 дка. „И точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност“, уточни Фандъкова. Тя посочи, че на места е допусната различна големина на фугите, както и недостатъчно фугирано.

 „Констатирано е и некачествено озеленяване на определени зони, както и недобре оформена и завършена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти“, изреди Фандъкова.

 Тя бе категорична, че "Граф Игнатиев" няма да се разкопава отново заради „няколко накриво наредени плочки“.

Фандъкова заяви още, че в момента фирма изработени новите ограничители, които ще бъдат поставени успоредно по дължината на трамвайната линияи ще заменят сегашните "перки от акула". Освен това ще се върнат и част от търговските площи за книги, но с нов естетически вид, където „няма да стърчат и да се поставят кашони от банани“.

Монтирането на всички липсващи елементи по "Графа" и прилежащите площади пък можело да отнеме няколко месеца.

СНИМКИ: БГНЕС

 

 

Параграф 22 с ремонта на Графа, приключил, но само на хартияПоне още няколко месеца ще отнеме възстановяването на книжния пазар на площад "Славейков"